25 november 2019
Cor Roos is secretaris-directeur van het waterschap Rijn en IJssel en sinds 2015 voorzitter van de stuurgroep Bedrijfsvergelijkingen. In zijn column breekt hij een lans voor bedrijfsvergelijkingen.

“Binnen en buiten het waterschap ontmoet ik intrinsiek gemotiveerde en gedreven waterwerkers, die dagelijks druk zijn met het waterbeheer en -onderhoud, mooie projecten realiseren en daarbij ons waterwerk ook nog eens steeds beter weten te verbinden met (andere) maatschappelijke doelen.

Bij al die bezigheden wordt de vraag regelmatig gesteld: “Doen we de goede dingen; en doen we de dingen goed?” Die vraag kun je natuurlijk beantwoorden binnen je eigen waterschap, maar is het niet veel mooier om wat vergelijkingsmateriaal te zoeken, voordat je antwoord geeft? En dan niet om jezelf of anderen de maat te nemen, maar om te leren hoe het anders en/of beter kan?

Allemaal voor hetzelfde doel

En daar komt de kracht van bedrijfsvergelijkingen van pas. Door prestaties en kengetallen te vergelijken en tegelijkertijd oog te hebben voor de verschillen die er tussen de waterschappen nu eenmaal zijn, kun je verschrikkelijk veel inzicht krijgen om te leren en te verbeteren. Binnen onze branche, de waterschappen, zijn we transparant en hebben we de bereidheid om collega’s altijd een kijkje in de keuken te gunnen. We zijn immers geen concurrenten en werken allemaal voor het zelfde doel: het waterbeheer in Nederland.

De bedrijfsvergelijkingen hebben zich de laatste jaren geweldig ontwikkeld. Het houdt ons als waterschappen een spiegel voor waarin we zowel onszelf als de andere waterschappen terugzien. Die reflectie kan voor een startpunt zijn, om na te gaan wat je van anderen kunt leren. Het houdt ons scherp. Ik vond het prachtig om met een eigen bestuur ‘op excursie’ door het WAVES-dashboard te gaan en op zoek te gaan naar de verschillen en overeenkomsten.

Verdere ontwikkeling

De stuurgroep bedrijfsvergelijkingen werkt aan de verdere ontwikkeling van de instrumenten vanuit het perspectief van directie en bestuur. Ontwikkelingen rondom digitalisering maken dat er een wereld aan mogelijkheden bestaat voor verdere verbetering. Enerzijds streven we naar snelheid en gemak (automatisering), anderzijds naar datakwaliteit en vergelijkbaarheid (standaardisatie).”